Rookmelders kopen: Waar moet je op letten?

Alles wat u moet weten over het aanschaffen van de juiste brandpreventie.  

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in elk huis in Nederland op elke verdieping een rookmelder te hebben. Dit geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Alhoewel het nog even duurt tot de wet zal gelden, biedt het alvast een mooie gelegenheid om te kijken hoe het in uw huis gesteld is met de brandpreventie en de veiligheid. Hoe brandveilig is uw huis? 

Inhoudsopgave (spring snel naar): 

Verschillende soorten melders

Als eerst is het belangrijk om te vermelden dat er verschillende typen rookmelders zijn. Namelijk optische- en thermische rookmelders en koolmonoxidemelders. Hieronder zullen wij kort de verschillen uitleggen.

Optische rookmelder
Een optische rookmelder is de meest voorkomende rookmelder en werkt op basis van infrarood. Deze zal gaan piepen wanneer er rook wordt gedetecteerd, maar de melder kan ook afgaan bij aanwezigheid van stof. Daarom is het van belang dat u uw rookmelder regelmatig schoon maakt, maar later meer over de onderhoud van uw rookmelder.

Thermische rookmelder
Een thermische rookmelder, oftewel hittemelder, zal gaan piepen wanneer de temperatuur te hoog wordt en reageert dus niet op rook. Deze melder is daarom geschikt voor ruimtes waar vuur eerder uit vlammen en warmte, dan uit rook zal bestaan, zoals de keuken, garage of het washok. Door het plaatsen van een thermische rookmelder voorkomt u dat de rookmelder onnodig afgaat wanneer er stoom of dampen in de ruimte ontstaan. Let er wel op dat u de melder niet direct recht boven een verwarmingselement, kooktoestel of gasstel plaatst.
Het plaatsen van een thermische rookmelder wordt vaak als aanvulling gedaan en zal in combinatie met een optische rookmelder zorgen voor optimale veiligheid.

Koolmonoxidemelder
Een koolmonoxide melder meet de aanwezigheid van koolmonoxide in de ruimte en alarmeert bij te hoge waarden. Hoewel de koolmonoxidemelder ook een belangrijke melder is die uw leven kan redden, heeft een heel groot deel van de huishoudens deze melder nog niet hangen. Later meer over koolmonoxide en het belang van een koolmonoxidemelder. 







Wat is belangrijk voor de aanschaf van een rookmelder?

Er zijn online een heleboel rookmelders te koop en wij snappen dat u daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Om ervoor te zorgen dat u de juiste melder kiest die u zal waarschuwen in geval van nood willen wij u graag een handje helpen.10 jaar garantie

Voor het aanschaffen van een nieuwe melder zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Het is natuurlijk belangrijk dat u kunt rekenen op uw rookmelder en dat deze te allen tijde goed functioneert als er onverhoopt brand uitbreekt. U kunt daarom het best gaan voor een melder met een lange batterijduur en lange levensduur. Deze rookmelder heeft een 10 jarige batterijduur en 10 jarige levensduur. 

Let er daarnaast ook op dat de rookmelder het Europese keurmerk ‘EN 14604’ heeft. Hierbij weet u zeker dat de melder aan alle Europese kwaliteitseisen voldoet en u een betrouwbare melder aanschaft. Niet alle rookmelders die online worden aangeboden bevatten dit keurmerk. 

Ook een belangrijk punt om rekening mee te houden is het volume dat de melder kan produceren. Vooral in bijvoorbeeld uw slaapkamer is het belangrijk dat de melder voldoende volume produceert om u te waarschuwen. Kies daarom voor een melder die minimaal 75dB volume produceert. 


Wat zijn de beste plekken om een rookmelder te monteren?

Wanneer u de juiste rookmelder heeft aangeschaft, is het belangrijk dat deze op de juiste plek hangt. U kunt uw optische rookmelder het beste hangen op de volgende plekken:

  • In elk geval op elke verdieping, in hallen / trappenhuizen
  • Tussen mogelijke brandhaarden en slaapkamers, in een hal of gang (op de zogeheten vluchtroute) 
  • In elk vertrek zoals slaapkamers en woonkamers.
  • Op bereikbare plekken voor het testen van de batterij en onderhoud
  • In de ruimte waar de wasmachine en/of wasdroger staat (als dit niet de badkamer is)
  • In ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen.
     
En welke plekken juist niet?
  • Boven een verwarming
  • Op plekken waar het tocht
  • In de badkamer. Door de vochtige lucht in de badkamer kan de melder onnodig gaan piepen.
  • In de stoom/damp van een apparaten etc. (Plaats in de keuken, garage of een centrale verwarmingsruimte een hittemelder)
     
De optische en thermische rookmelder kunt u het beste aan het plafond bevestigen. Het is hierbij belangrijk dat de melder minimaal 50 cm vanaf de muur wordt geplaatst.
Houd er bij de hittemelder ook rekening mee dat hij minimaal 30 cm en maximaal 50 cm vanaf het fornuis wordt geplaatst.

Wanneer u de melder aan de muur bevestigd is het belangrijk dat dit op minimaal 30 cm en maximaal 50 cm vanaf het plafond gebeurt.
Waar kunt u de optische en thermische rookmelder het best ophangen? Wat zijn de beste plekken om een hittemelder te plaatsen?



Wat is Koolmonoxide (CO)?

Uit onderzoek van het Ifv blijkt dat 70% van de Nederlandse huishoudens tenminste één rookmelder in hun woning heeft hangen. Het percentage van de huishoudens die een koolmonoxide melder heeft ligt een stuk lager, namelijk op 25%. De reden hiervan is dat mensen vaak denken dat ze alleen risico lopen wanneer ze een verouderde cv-ketel, geiser of gaskachel hebben. Helaas komt koolmonoxidevergiftiging ook bij gloednieuwe ketels voor en is het dus van belang dat de aanwezigheid van CO op tijd wordt gedetecteerd.

CO - Koolmonoxide - staat bekend als de “stille moordenaar” omdat het geurloos, smaakloos en kleurloos is. Het inademen van CO kan hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, braken en misselijkheid veroorzaken. Als de CO-waarden hoog genoeg zijn is de stof giftig en kunt u zelfs bewusteloos raken of sterven. Omdat de symptomen geleidelijk optreden is een koolmonoxidevergiftiging vaak niet het eerste waar u aan denkt.

Het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging
Alle mensen lopen een risico op een CO-vergiftiging; ongeboren baby’s, jonge kinderen, volwassenen en ouderen. Mensen met een chronische hartaandoening, bloedarmoede of ademhalingsproblemen lopen over het algemeen meer risico dan anderen.

Om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het ten eerste erg belangrijk dat een ruimte goed geventileerd wordt. Dit kan al door het openen van luchtroosters of door uw (kiep)ramen op een kier te zetten. Ook het regelmatig laten controleren van cv-installaties en het regelmatig vegen van de schoorsteen verminderen het risico.
Alhoewel u de risico’s door deze maatregelen verkleint, is de kans nog steeds aanwezig. De beste oplossing is dan ook het installeren van een CO-melder. Deze zorgt ervoor dat u direct wordt gealarmeerd wanneer er een giftige hoeveelheid koolmonoxide aanwezig is.
 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder?

Bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder moet u er op letten dat deze aan de NEN-EN 50291 norm voldoet. Hierdoor weet u zeker dat de melder voldoet aan alle technische eisen. Het is daarnaast, net als bij een rookmelder, belangrijk dat de melder een lange levensduur heeft, bij voorkeur van minstens 5 tot 10 jaar.


Een combimelder of aparte melders? 
Er bestaan daarnaast ook combimelders, koolmonoxide- en rookmelders in één. Dat klinkt natuurlijk erg handig, maar de melders hebben allebei een andere functie. Voor een optimaal gebruik moet u de melders op andere plekken plaatsen, daarom kunt u beter voor aparte melders kiezen.

Wat zijn de beste plekken om uw koolmonoxidemelder te hangen?

Veel mensen denken dat een CO-melder heel laag moet worden opgehangen, omdat de stof zwaarder is dan lucht, maar dit is niet het geval. U kunt uw koolmonoxidemelder het beste op de volgende plekken hangen:
  • In de bronruimte, dit is de ruimte waar uw cv-ketel hangt. De melder moet hier aan het plafond bevestigd worden, op 1 tot 3 meter van het toestel.
  • Daarnaast is het ook goed om een melder te plaatsen in de slaapkamer(s), woonkamer en studeerkamer. In deze ruimtes kunt u de melder het beste op ademhalings hoogte plaatsen
  • Koolmonoxide verspreidt zich met de luchtstromen door het huis. Hierdoor is het ook belangrijk dat u de melder minimaal 30 cm uit de hoeken plaatst, zo bevinden ze zich in deze stromen.  

Tips voor het onderhoud van uw melder!

Hoe kunt u uw melders het beste onderhouden? Wij zullen een aantal handige tips met u delen waarmee u uw melders kunt onderhouden voor optimaal gebruik.

  • Test uw melder ten minste elke drie maanden door op de testknop te drukken.
  • Reinig de melder om de drie maanden met de stofzuiger en neem de melder af met een vochtige doek. (Maak de melder niet open).
  • Schrijf met een marker op de voorkant van uw melder de datum van aanschaf, zo weet u wanneer u de melder moet vervangen.

     

Koppel uw melders!

De Cavius rook- en koolmonoxide melders zijn slechts 40 mm en zullen daardoor haast niet opvallen in uw huis. Een klein apparaatje, die dus van ontzettend grote waarde kunnen zijn. Natuurlijk is voorkomen beter, maar mocht er onverhoopt iets gebeuren kunt u maar beter op tijd gealarmeerd worden door slimme hulpmiddelen.
Bij de modellen van CAVIUS is het mogelijk om meerdere alarmen met elkaar te koppelen. Zodra een van de alarmen afgaat, zal deze het signaal doorgeven aan de rest van de gekoppelde alarmen en wordt u door het hele huis gewaarschuwd.


Wilt u de veiligheid in uw huis verhogen door het aanschaffen van een of meerdere rook- of koolmonoxide melders?
Hier vindt u ons volledige overzicht rook-, hitte- en koolmonoxidemelders. 
   


Brandbestrijdingsmiddelen

Mocht er brandt bij u thuis uitbreken wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk blussen en onder controle krijgen. Brandblussers zijn vaak erg grote en lompe objecten en wij begrijpen dat u deze niet graag in uw huis ophangt. Wij willen u graag kennis laten maken met de  brandbestrijdingsmiddelen van MAUS. Deze zijn klein, compact, stijlvol vormgegeven en zorgen ervoor dat uw huis helemaal brandveilig is! 

Een súper kleine brandblusser
De meeste brandblussers bestrijden vuur met schuim of poeder. Een groot probleem bij het gebruik van het traditionele type brandblussers is dat de elektronica of keukenapparatuur na het blussen van de brand niet meer functioneren en vaak zelfs nooit meer zullen werken! Dit is natuurlijk niet wat u wilt. Deze prachtig kleine MAUS XTIN brandblusser bestrijdt vuur met rook. Deze rook sluit de minuscuul brandende deeltjes in waardoor het vuur dooft. En de rook die het apparaatje uitstoot is niet giftig en neemt geen zuurstof weg. Deze super kleine brandblusser is onmisbaar in uw keuken, auto, caravan, boot, camper etc. 

De voordelen van deze brandblusser op een rijtje:

  • Bestrijdt vuur met rook (niet schadelijk voor elektronische apparaten)
  • Rook die de blusser uitstoot is niet giftig en neemt geen zuurstof weg
  • In slechts 9 seconden een brand blussen
  • Klein formaat: slechts 24.2 x 5.3 x 5.3 cm (hierdoor ook geschikt voor in de auto)
     


Een stijlvol branddeken
Wilt u wel een veilige blusdeken binnen handbereik hebben, maar niet zo'n afzichtelijk rood pakket in de keuken hebben hangen? Vanaf nu hoeft u geen keuze meer te maken. Deze stijlvolle blusdeken van MAUS kan namelijk volledig samengaan met een mooie design keuken, zonder dat u hoeft in te leveren op brandveiligheid.
De deken is 1,20 meter x 1,80 meter, waardoor deze groot genoeg is om eventueel een brandend persoon in te rollen. De branddeken is gemaakt van fiberglas. De wanddoos waar de deken in zit is uitgevoerd in wit, glanzend pianolak.

 

Hier vindt u ons volledige overzicht van brandpreventie artikelen.